Przepisy

Kaju ki Barfi




Kaju ki barfi jest orzechową  ucztą dla ludzi, którzy lubią słodycze. Najlepiej smakuje zimą.


Składniki

  • Orzechy nerkowca 1 szklanka - http://garammasala.pl/pl/trs-orzechy-nerkowca-750-g.html
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • Srebro papier do przybrania

Przyrządzanie:

 Wsypać nerkowce do malaksera i mielić do uzyskania pół miałkiego proszku. Dodać cukier i wodę do garnka i zagotować; mieszać tak długo, aż cukier stopi się całkowicie. Sprawdzić spójność wlewając kilka kropli syropu do małej ilości wody, jeżeli nie rozpuszczają się w wodzie, to jest odpowiednia konsystencja. Teraz przenieść proszek nerkowca do syropu cukrowego i gotować, aż utworzy się gęstą mieszanka. To powinno być elastyczne ciasto, a nie suche i twarde. Gdy jest jeszcze ciepłe, ugniatać aż będzie gładkie. Jeśli ciasto staje się twarde, dodaj ½ łyżeczki roztopionego masła ghee . Teraz umieść trochę masła na powierzchnię papieru do wypieków, a następnie przenieść na nie ciasto i przykryj kolejną warstwą papieru z masłem i rozwałkuj ciasto do ¼ cala grubości. Zdjąć górny papier i pokroić w kształcie diamentów. Udekorować srebrnym papierem. Przechowywać w szczelnym pojemniku.





Kurczak w maśle



700 g surowego kurczaka

Do marynaty:

  • 1 łyżeczka proszku czerwone chili - http://garammasala.pl/pl/trs-papryka-ostra-mielona-100-g.html
  • 1 łyżeczka imbiru i czosnku pasta - http://garammasala.pl/pl/pasta-imbirowo-czosnkowa-300-g.html
  • Sól dla smaku
  • 1/2 kg twarogu

Na sos:

  • 175 g masła białe
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki (czarnego kminu) - http://garammasala.pl/pl/trs-czarnuszka-100-g.html
  • 1/2 kg pomidorów, przecier - http://garammasala.pl/pl/priya-tomato-pickle-300-g.html
  • cukru 1/2 łyżeczki
  • 1 łyżeczka proszku czerwone chili - http://garammasala.pl/pl/trs-papryka-ostra-mielona-100-g.html
  • Sól dla smaku
  • 100 g świeżej śmietany
  • 4 zielone chilli, pokrojone - http://garammasala.pl/pl/green-chilli-250-grams.html
  • 1/2 łyżeczki liści kozieradki, rozgniecione - http://garammasala.pl/pl/mdh-suszone-liscie-kozieradki-100-g.html

Do marynowania kurczaka
1. W misce wymieszać czerwone chili w proszku, czosnek imbir pasta, sól i twaróg.
2. Dodać surowe kawałki kurczaka do marynaty i dobrze wymieszać. Przechowywać w lodówce przez noc lub co najmniej 6 godzin.
3. Kurczaka w marynowane piec przez około 10-12 minut, aż będzie gotowy na trzy czwarte.


Na sos z kurczaka
1. Podgrzać połowę ilości białego masła w rondlu.
2. Wlać przecier pomidorowy i dusić przez  2-3 minuty. Dodaj nasiona kminku, cukier, czerwone chili w proszku i sól. Dobrze wymieszać.
3. Dodać przygotowanego kurczaka, białe masło, śmietanę, plastry świeżego zielonego chilli i pokruszone liście kozieradki. Podsmażyć przez 3-4 minut i pozostawić do całkowitego ugotowania.
4. Podawać na gorąco z ryżem lub naan.

Kluczowe Składniki: kurczak, czerwone chili, imbir, czosnek, sól, jogurt, masło, nasiona kminku, przecier pomidorowy, cukier, śmietana, zielone chilli, kozieradka




Gulab jamun



Gulab jamun jest ulubionym indyjskim  deserem. Gulab jamun stał się jednym z deserów serwowanych po posiłkach.

Co będzie potrzebne
1. niesłodzone Khoya / Khoya - 1 szklanka (produkt mleczny z suchego mleka-można użyć domowych lub kupione w sklepie, kiedyś kupione w sklepie)
2. Maida / Uniwersalna Mąka - ¼ szklanki - http://garammasala.pl/pl/maka-pszenna-razowa-elefant-10-kg.html
3.Sody oczyszczonej - 1 / 8-ci łyżeczki
4. Ghee / Olej do głębokiego smażenia - http://garammasala.pl/pl/deshi-ghee.html
Do syropu cukrowego
1. Cukier - 2 ½ szklanki
2. Woda - 2 ½ szklanki
3. Esencja różana-ojejek - ½ łyżeczki - http://garammasala.pl/pl/essence-rose-28ml.html

Sposób przyrządzania
1. Jeśli khova jest w lodówce, przechowywać go na zewnątrz i niech się ogrzeje do temperatury pokojowej.
2. Przesiać Maida i sodę oczyszczoną.
3. W szerokiej misce, dodać khova i dokładnie pokruszyć, tak aby nie było  najmniejszych grudek.
4. Dodać przesianą Maida i sodę i zagnieść na gładkie ciasto.
5. Przykryć i odstawić.
6. Zmierzyć poziom cukru i dodać go do naczynia z równą ilością wody.
7. Niech cukier całkowicie się rozpuści.
8. Doprowadzić cukier z wodą do wrzenia.
9. Po uruchomieniu wrzenia, gotować i utrzymywać go na niskim lub średnim ogniu przez dokładnie 15 minut. Wyłączyć ogień.
10. Dodać esencję różaną do syropu cukrowego po 5 minutach.
11. W przypadku dokonywania jamuns,
12. Rozgrzać olej lub ghee do głębokiego smażenia w Kadai.
13. Wyrobić małe piłeczki z ciasta, upewnij się, że nie ma żadnych pęknięć. Nie naciskaj zbytnio ciasta robiąc kulki.
14. Po dobrym rozgrzaniu oleju, zmniejsz płomień do niskiego.
15. Smażyć 4 do  5  jamuns  na małym ogniu, aż żądany kolor został osiągnięty.
16. Usunąć i przenieść je do syropu cukrowego.
17. Zrób to samo dla pozostałych jamuns.

To niebiańsko smaczne gulab jamun są gotowe. Podawać na ciepło lub na zimno.




Chole Bhature


Chole bhature jest popularnym punjabi. Ten przepis na Chole zawiera lekko pikantny smak, który doskonale komponuje się z prostotą  bhature.

Dla Chole:
2 szklanki  Gotowanej ciecierzycy - http://garammasala.pl/pl/ciecierzyca-500-g.html
2 łyżeczki - Olej
1 - Liść laurowy - http://garammasala.pl/pl/trs-liscie-laurowe-30-g.html
3-4 – goździki - http://garammasala.pl/pl/trs-gozdziki-50-g.html
1 łyżeczka - Adżwan
3 – Kardamon - http://garammasala.pl/pl/trs-kardamon-zielony-50-g.html
1 – pałeczka cynamonu - http://garammasala.pl/pl/trs-dalchinni-cinnamon-slice-50-g.html
1 łyżeczka - Cały czarny pieprz - http://garammasala.pl/pl/trs-czarny-pieprz-ziarnisty-100-g.html
1 szklanka - posiekane pomidory - http://garammasala.pl/pl/priya-tomato-pickle-300-g.html
1 szklanka - posiekane cebule
1 - posiekanej zielonej chili - http://garammasala.pl/pl/green-chilli-250-grams.html
1 łyżeczka - posiekany imbir - http://garammasala.pl/pl/imbir-swiezy-1-kg-683.html
1 łyżeczka - posiekany czosnek
1 łyżeczka - Kurkuma w proszku - http://garammasala.pl/pl/trs-kurkuma-mielona-100g.html
1 łyżeczka - Kolendra mielona - http://garammasala.pl/pl/trs-kolendra-mielona-100-g.html
1 łyżeczka - Kminek mielona - http://garammasala.pl/pl/trs-kmin-mielony-100-g.html
1 łyżeczka – kminek - http://garammasala.pl/pl/trs-lubczyk-100-g.html
1 łyżeczka - chili w proszku - http://garammasala.pl/pl/trs-papryka-ostra-mielona-100-g.html
1/2 łyżeczki – Asafoetida - http://garammasala.pl/pl/trs-asafetida-50-g.html
1 łyżeczka - Sok z limonki
1 łyżka – Masło - http://garammasala.pl/pl/deshi-ghee.html
Sól dla smaku
Posiekanej zielonej kolendry - http://garammasala.pl/pl/kolendra-peczek.html

Dla Bhatures:
- 3 szklanki mąki pszennej - http://garammasala.pl/pl/maka-pszenna-razowa-elefant-10-kg.html
2 łyżki - Proszek do pieczenia - http://garammasala.pl/pl/baking-powder-100g.html
10 łyżki - Gęsty jogurt
4-5 łyżki - Ciepła woda
3 łyżki - Olej
Sól dla smaku
3 szklanki – olej

Procedura:
Dla Chole:

1. Podgrzać  patelnie i dodać olej, liść laurowy, cynamon, kminek nasiona, goździki, pieprz i kardamon.
2. Gdy robi się brązowe, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć ją.
3. Po pewnym czasie dodać posiekany imbir, czosnek i zielone chilli.
4. Dodać kurkumę, chili w proszku, kolendra, kminek, Asafoetida proszku, sól, Adżwan i smażyć je dobrze.
5. Dodać posiekane pomidory i podsmażyć.
6. Dodać do Chole Masala, zalać wodą i pozostawić na wolnym ogniu przez jakiś czas.
7. Dodać sok z limonki i masło.
8. Udekorować  posiekaną kolendrą.

Dla Bhatures:
1. Weź dużą miskę i wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia razem.
2. Dodać olej, jogurt i ciepłą wodę.
3. Połączyć wszystko i ugniatać przez 15 do 20 minut.
4. Przykryć ciasto ściereczką i przechowywać w wilgotnym miejscu przez 2 godziny.
5. Wyrobić kulki średniej wielkości i zrobić mały okrągły kształt grubego rotis.
6. Olej rozgrzać na patelni. Delikatnie umieścić  bhatures na oleju  i smażyć je jeden po drugim na średnim ogniu.
7. Smażyć z obu stron, aż do ustalenia lekkiego zarumienienia.
8. Usunąć nadmiar oleju za pomocą papieru serwetkę.
9. Podawać gorące bhatures z pysznym Chole.





Płaskie Chleby - Chapati



Chapati chleb jest  najprostszym i  najbardziej popularnym chlebem w Indiach.  Jest to idealny dodatek do pikantnych potraw, owoców morza i jaj. Chapati może być używany jako dodatek  dla każdego dania głównego.
Jest to płaski chleb jak tortilla, który jest gotowany  na patelni.

Składniki - Wymieszaj razem:
2 szklanki mąki pszennej razowej Indyjskiej - http://garammasala.pl/pl/maka-pszenna-razowa-pillsbury-5-kg.html
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju roślinnego - http://garammasala.pl/pl/deshi-ghee.html
około 3/4 szklanki ciepłej wody (wystarczy do ugniatania ciasta)

Sposób przygotowania:

    Umieść mąkę w dużej misce, odkładając na bok około pół filiżanki do walcowania chapatis.
    Wymieszać sól z mąką, a następnie dodać ghee lub oleju i przemieszać palcami.
    Dodaj zmierzoną wodę naraz, zwilżyć całą mąkę i mieszać do uzyskania ciasta.
    Ugniatać ciasto przez co najmniej 10 minut albo do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ponieważ nie ma środka spulchniającego w tym pieczywie, ugniatania jest wykorzystane do opracowania lekkości.
    Zbierz ciasto w kulę, włóż do małej miski i przykryj szczelnie folią do żywności.
    Pozostawić na 1 godzinę lub dłużej. Ten okres spoczynku jest również niezbędne do wytwarzania lekkiego, delikatnego pieczywa.
    Podzielić ciasto na kulki wielkości, choćby tak duży jak duży orzech lub małego jajka.
    Rzuć każdą kulkę na lekko posypaną mąką stolnicę, lekko wałkuj utrzymując kształt idealnie okrągły,  jeśli to możliwe.
    Rozwałkowane chapatis można ugotować, zacznij od tych, które były walcowane pierwsze, ponieważ krótki odpoczynek między walcowania i gotowania sprawia, że chapatis są lżejsze.
    Ogrzać patelnię, położyć  pierwszy chapati na gorącej patelni i pozostawić na 1 minutę na średnim ogniu, następnie przekręcić na drugą stronę.
    Po kolejnej chwili, nacisnąć delikatnie wokół krawędzi chapati  złożonym ręcznikiem, aby wypuścić z chleba powietrze i bańki. Uważać żeby nie przesmażyć  chapatis, gdyż  staną się kruche i suche zamiast giętkie i miękkie.
    Owiń ugotowane chapatis ręcznikiem.
    Podawać na ciepło z masłem, curry lub innymi  potrawami.